En vanaf nú doe ik het anders!
Klassiek scenario na de zomervakantie: geïnspireerd door de boeken en magazines die je hebt gelezen, keer je terug in je ritme van alledag; kids weer naar school, jij weer aan het werk en je hebt moed gevat om weer op de weegschaal te staan. Wat? 5 kilo erbij! Paniek. Aan de mooie plannen ligt het niet; je hebt goede voornemens te over: sporten, gezond eten en geen alcohol. En het is ook al drie dagen gelukt om op tijd in bed te liggen. Nou ja, behalve eergister, na dat avondje uit met je buurvrouw. OK, toen ook een borrel teveel…. en waarom had je toen zo’n enorme trek?! Die lijstjes uit dat dieetboek waar je bikiniproof mee op vakantie ging, lijken ditmaal niet aan te slaan. En by the way, je hebt geen tijd om fouten te maken, want dat gewicht moet écht naar minder. Volgende maand moet je weer staan schitteren op de bruiloft van je beste vriendin! Maar waarom lukt het dan niet?!
Afterpartyhonger
Na een (vakantie)periode waarin je meer dan gebruikelijk hebt gegeten, vraagt je lichaam juist om nog meer voeding. Je maag én brein wennen namelijk snel aan de grotere hoeveelheden en stemmen de eetlust hierop af. Gevolg: hongerrrrr! Vakantie, de kersttijd, een weekendje weg, maar ook gewoon na een avondje stappen kunnen aanleiding zijn voor de vergrote eetlust. Deze hongersoort doopte ik tot afterpartyhonger. Het is 1 van de 15 soorten honger die verklaren waarom we soms meer eten dan ons lief is.
Hebben teveel biertjes, wijntjes of cocktails ook bijgedragen aan het vakantieplezier? Dan is de kans groot dat je nét iets meer bent gegroeid dan je lief is. Alcohol vergroot de eetlust. Dit verklaart waarom je graag shoarma en friet eet als je uit bent geweest tot in de kleine uurtjes.
Tips om af te rekenen met afterpartyhonger
Je hebt maar één doel: controle krijgen over je eetgedrag en de honger beperken tot een minimum. Ga snel met onderstaande tips aan de slag.
- Herstel het normale ritme weer zo snel als kan. Dat kan best even moeite kosten, but stick to the plan! Ga er even voor zitten: maak een weekplan voor de boodschappen, de maaltijden, het drinken én het bewegen. Dit plan zorgt voor 60% van het resultaat.
- Voorkom hongergevoelens. Een hongergevoel kan je aardig dwarsbomen als je je plan wilt uitvoeren. Dit voorkom je door de maaltijden slim samen te stellen: voldoende vocht, volume, gezonde vetten, vezels en vooral ook eiwitten. Zorg dat deze magic 5 in élke maaltijd zitten en wees verzekerd van een lang aanhoudend gevoel van verzadiging. Kies volkorenbrood, kook een eitje en eet er een groene (zeewier)salade bij. Of maak een groene smoothie (volume) met een paar lepels kwark of hüttenkäse (eiwit) en een handje noten (vet, vezels, eiwit). Zorg dat je bord tijdens de warme maaltijd voor de helft gevuld is met groenten (vezels, vocht, volume) en vergeet het glas met water niet!
- Schep een luchtje. Kom in beweging, bij voorkeur in de buitenlucht, dat geeft een verkwikkend gevoel. Als je beweegt, verbruik je meer zuurstof en dat betekent verbranding! Beweeg vooral vóórdat je gaat eten, zodat je lijf ook klaar is om de energie uit dat eetmoment ook te verbranden. Benieuwd of je genoeg beweegt? De norm van 10.000 stappen is zo gehaald als je minimaal elke 2 uur 10 minuutjes loopt. Huishoudelijke klusjes, lunchwandelen en traplopen tellen natuurlijk ook mee.
- Beweeg, maar niet teveel. Hoe vaak heb jij die fout gemaakt? Meteen 3 x per week sporten en het liefst tot het gaatje. Na enkele weken strandt dit goede voornemen, omdat je het niet volhoudt. Begin met een klein doel en hou deze vol. Het tevreden gevoel dat je dán krijgt, zal je stimuleren om in de 2e week iets meer te doen. De kans is bovendien groot dat je het dan nog leuk gaat vinden ook!
- Trakteer jezelf 1 maal per week. Ook al zou je nu graag extra streng willen zijn voor een maximaal resultaat, toch kan een cheatday Door jezelf een dag per week iets ‘ongezonds’ toe te staan, vergroot je juist de focus gedurende de andere dagen. Het vooruitzicht van een traktatie alleen al, is voldoende om je aan het voorgenomen plan te houden.
- Ga op tijd naar bed. Te weinig slapen, vergroot onze eetlust. Het hongerhormoon ghreline wordt extra aangemaakt als je een slaaptekort hebt. Voorkom dit door aan je 7 tot 8 uur per nacht te slapen.
Lees meer over de andere 14 soorten honger in mijn boek (H)erken je Honger! – de sleutel tot jouw ideale gewicht.