X

Hoe één appel ellende bracht

Voorjaar 2018: Tom Dumoulin moet de Giro onderbreken voor een sanitaire stop. Hij had niks verkeerds gegeten. In tegendeel, want de topsportbegeleiding voorziet natuurlijk ook in een optimaal voedingsschema. Echter na voedingsanalyse door een sportdiëtist bleek Tom toch last te hebben van de moeilijk verteerbare suikers uit appel en melk.

Wat Tom overkwam, overkomt menig duursporter. Laatst vertelde een marathonloopster 9 keer heeft moeten zitten in de berm. Hierdoor zie je niet alleen je eindtijd steeds verder oplopen, maar verlies je ook veel kostbare energie.

Energie die wegvloeit door het ongemak van de maagdarmklachten. Maar ook letterlijk energie tekortkomen, omdat je niet veel durft te eten of omdat je kostbare voedingsstoffen kwijtraakt in de toiletpot. Toch merkwaardig, omdat triatleten over het algemeen supergezond eten. Dat is het frustrerende: de veroorzakers van de diarree, het overgeven en je opgeblazen gevoel worden veelal veroorzaakt door gezond eten zoals bepaalde soorten fruit en groenten, noten en tarwezetmeel en ook de smaakmakers zoals knoflook en chili. Maar je kunt toch niet zonder fruit, groenten, tarwe en noten?

Het is ook al geen voordeel dat je maagdarmkanaal minder doorbloed is, tijdens het sporten. De doorbloeding van de spieren heeft voorrang boven de doorbloeding van je darmen en maag. Bovendien zit je niet stil, waardoor vooral tijdens hardlopen het eten echt in de weg kan zitten.

3 belangrijke tips voor minder buikklachten

  1. Zorg daarom dat je minstens 2 uur voor een hardlooptraining of triathlonwedstrijd je laatste maaltijd hebt afgerond. Dan heeft de maag de tijd om zich te legen, alvorens de training of wedstrijd aanvangt. Hierna nog wat drinken of een klein tussendoortje kan vaak geen kwaad, maar verschilt wel per persoon.
  2. Test je sportvoeding meerdere malen. Niet alleen tijdens trainingen is het belangrijk om uit te zoeken welke voeding het beste bij je past. Doe dit ook tijdens testwedstrijden, de zogenaamde minder belangrijke wedstrijden. Het component ‘wedstrijdstress’ beïnvloed namelijk ook in grote mate de verteerbaarheid van het voedsel. En wedstrijdstress kun je helaas niet nabootsen in een training.
  3. Onderzoek welke voedingsmiddelen voor jou de trigger zijn. Houd eens minimaal een week een eetdagboek bij en noteer je klachten. Leg dit voor aan een deskundige, bij voorkeur een professioneel opgeleid en gespecialiseerde (sport)diëtist. Dit is een diëtist die zich heeft bekwaamd in het FODMAP-beperkte dieet, maar ook kennis heeft van de behoeften van de duursporter.