X

Anti-oxidanten bij sport

Anti-oxidant betekent zoveel als “een stof tegen oxidatie”. Oxidatie is een proces dat plaatsvindt wanneer zuurstof reageert met een andere stof. Dit vindt continu in ons lichaam plaats, want als mens heb je zuurstof nodig om te kunnen leven. Bij deze processen komen vrije radicalen vrij. Het goede nieuws is dat antioxidanten die vrije radicalen weg kunnen vangen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan wanneer zuurstof wordt verbrand. Ze richten schade aan in je lichaamscellen en weefsels. Nu verbruik je als mens natuurlijk altijd zuurstof, maar als sporter veel meer. Denk maar aan de versnelde ademhaling als je je inspant. Vrije radicalen zijn dus aanwezig in elk lichaam, maar m eer naarmate je intensiever en langer sport.

Roken en zonnen veroorzaken ook extra vrije radicalen.

Wanneer een teveel aan schade wordt veroorzaakt, ontstaat er oxidatieve stress. Langdurige oxidatieve stress vergoot de kans op hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij versneld verouderen.

Bij fanatieke sporters kan teveel oxidatieve stress de kans op blessures vergroten.

Het goede nieuws is dat anti-oxidanten uit voeding de vrije radicalen in je lichaam onschadelijk kunnen maken. Zo verkleinen ze de nadelige gevolgen van oxidatieve stress. Antioxidanten zijn vitamine E en C, bètacaroteen, seleen en zink. Deze stoffen zitten voornamelijk in groenten en fruit, plantaardige oliën, nieuwe aardappelen, (para)noten en volkoren graanproducten.