X

Onverzadigd vet is OK!

Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond en compleet voedingspatroon. Voor de duursporter zijn ze een energiebron en bouwstenen voor alle miljarden celwanden en talloze hormonen.  Via onze voeding nemen we de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K op. Daarnaast is vet een belangrijke smaakgever aan ons eten: een vetarm product is vaak minder vol van smaak dan de volvette variant. De onverzadigde vetzuren uit noten, zaden, pitten, avocado, pindakaas, humus, olijfolie en vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardines hebben vanwege hun sterke gezondheidsbevorderende eigenschappen wel de voorkeur.

IMTG snel beschikbaar

Een getrainde atleet is in staat om ook minuscule vetbolletjes die in de spieren liggen opgeslagen heel snel te verbranden. Dit vet heet IMTG (Intra Musculaire Tri Glyceriden). In de dagen voor een belangrijke wedstrijd een paar porties vette vis eten, kan lonen om de voorraad aan IMTG op te bouwen.

Er geldt geen specifieke aanbeveling voor vetten in het voedingspatroon van triatleten. Er schuilt een voordeel in het eten van volvette producten gedurende een zware trainingsperiode. Tijdens zo’n periode moet een triatleet vaak grote hoeveelheden eten. Door voor volvette producten te kiezen, kom je sneller aan je totale benodigde energie. Er zit ruim tweemaal zoveel energie in 1 gram vet als in 1 gram koolhydraten: 9 kcal per gram vet en 4 kcal per gram koolhydraten. Dus 100 gram koolhydraten levert 400 calorieën en 100 gram vet (denk aan boter) wel 900 calorieën. Zeker als door de vele trainingen vermoeidheid een rol speelt. Veel moeten kauwen kan dan zelfs vermoeiend zijn. Dan kunnen volvette varianten een uitkomst zijn.

Plan en kies

Een hoge vetinname kan echter ook ten koste gaan van de koolhydraatinname. Dit is niet gewenst bij duurtraining als de triathlon, omdat glucose de primaire en efficiëntste energiebron blijft. Nuttig de vetten dus voornamelijk na je training, zodat de nadelige effecten beperkt blijven. Bovendien heb je dan ook minder kans op de maagdarmklachten die vetrijke producten dikwijls veroorzaken.