X

Een plek voor lekkernijen

Trainen voor een triathlon of andere duurinspanning kost niet alleen fysiek veel energie, maar ook mentale energie. Je hebt wilskracht en doorzettingsvermogen nodig om de trainingsuren te voltooien en tegelijkertijd gedisciplineerd te leven. Hoe groter de omvang van de trainingsarbeid, hoe groter de behoefte aan herstel en rust. De planning hiervan vraagt veel van jou als triatleet. Vaak verleg je je grens steeds verder om sneller te worden. Hierdoor neemt de fysieke uitdaging ook steeds verder toe. Daarom is het belangrijk om – ook in je voeding – regelmatig een rustmoment in te bouwen. Sta jezelf met regelmaat toe iets te nemen wat minder gezond is, maar waar je enorm van geniet en naar uitkijkt.

Het genieten doe je bij voorkeur wel met mate en bewust. Hanteer hierbij een paar makkelijke principes. Gebruik de 80-20 regel: Dit wil zeggen dat je ervoor zorgt dat 80 procent van wat je eet gezonde producten zijn. De overige 20 procent bestaat uit minder gezond of soms zelfs ongezonde keuzes.

80/20 vuistregel

De volgende vuistregel kan hierbij helpen:

  1. Dagkeuze: Kies dagelijks een tussendoortje zoals een koekje, een ijsje of een stukje chocolade.
  2. Weekkeuze: Kies daarnaast ook wekelijks wat groters zoals een croissant, taart of pizza.

Regelmatig genieten kan je net die ontspanning geven om voor de rest van de dagen gezond te eten en gedisciplineerd te trainen. Blijf wel trouw aan een zo volledig mogelijke gezonde basis, zodat je geen tekorten oploopt.